Potpisan Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag ( Općina Kolan).

U Kolanu na Pagu sklopljen je i potpisan Ugovor o sufinanciranju  projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag koji je temelj za kvalitetnu opskrbu vodom na području ove općine.

Ugovor je u ime   Hrvatskih voda potpisao  zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović i u ime  Komunalnog društva  Pag njen direktor Ante Čemeljić. Događaju su nazočili  župan Božidar Longin sa suradnicima, načelnik Općine Kolan Marin Pernjak, voditeljica vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana Irina Putica  te predstavnici komunalnih društava lokalnih samouprava.

„Voda je ključ života, U Kolanu i Mandrama raste broj stanovnika, a samim time i potreba za vodom i vodnom infrastrukturom, stoga je ovaj današnji ugovor  temelj za daljnje aktivnosti  i itekako je važan“, rekao je načelnik Općine Kolan Marin Pernjak dodajući kako je na samom početku mandata uvidio  da ova općina nema stalnog isporučitelja vode.

„Danas imamo riješeno to pitanje, a to je Komunalno društvo Pag. Danas imamo stabilnost koju nismo imali 17 godina. Uz to, riješili smo pitanje imovinsko-pravnih poslova po pitanju vodne infrastukture što je bio  drugi važan korak . Bez rješavanja tog pitanja mi danas ne bismo mogli potpisati ovaj sporazum“, istaknuo je Pernjak ističući dobru i kvalitetnu  suradnju Grada Paga, Komunalnog društva Pag i Općine Kolan.

Tome je još dodao kako je Općina Kolan postala dionik tvrtke Južni ogranak Senj koji je njihov krovni isporučitelj vode te da je prije mjesec dana potpisan ugovor vrijedan 2 milijarde kuna za nove cjevovode za cijelo područje isporučitelja vode.

U ime Komunalnog društva Pag zahvalio je direktor Ante Čemeljić koji je osvrćući se na prijašnje brojne probleme oko vodoopskrbe također istaknuo sadašnju dobru suradnju. Posebno je zahvalio županu Božidaru Longinu i županijskim pročelnicima koji su uvijek spremni pomoći.

„U potpunosti razumijem vašu brigu da se osigura alternativna vodosprema dok se ne dovrše veliki EU projekti koji će osigurati apsolutnu sigurnost vodoopskrbe na ovom području, a kasnije i kroz EU projekte i odvodnje“, rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović navodeći dva velika projekta koji su započeli na ovom području- Studijsku dokumentaciju za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Komunalnog društva Pag za sufinanciranje iz EU projekata i EU projekte izrade studijske dokumentacije za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Hrvatskog primorja. „To će biti veliki EU projekti. Imamo veliki angažman i komunalnog društva i JLS-a, a posebno vašeg načelnika“, istaknuo je Dujmović.

Dodao je kako je danas održana prezentacija vodoopskrbe zadarskog zaleđa i zadarskih otoka vrijednog 1,7 milijardu kuna. „Studija je gotova i projekt nastavlja svoj put prema izradi projektne i natječajne dokumentacije, a projekt će se sufinancirati novcem iz EU 70 %, 10% Hrvatske vode, 10% Vlada RH i 10% JLS. Za 10 % ukupnog iznosa žitelji ove županije dobit će svih 1,7 milijarde kuna“, rekao je još Dujmović.

Istaknuvši kako Kolan nikada nije imao ovako dobrog i aktivnog načelnika, župan Božidar Longin posebno je pohvalio njegova nastojanja da se žiteljima ove općine poboljšaju infrastrukturni  uvjeti stanovanja i življenja.

„Otok Pag bogat je vodom, no činjenica jest i da su potrebe u ljetnim mjesecima izuzetno velike zbog velikog broja gostiju, kao i hrvatskih građana koji ovdje imaju svoje vikendice.

Također, Općina Kolan na svom području ima i jake gospodarske subjekte, a vjerujemo da će ih biti i još, za čije poslovanje je velika količina vode ono bez čega se ne može.

U kontekstu navedenog nužno je povećati sigurnost i kapacitet opskrbe ovdje u naseljima Kolan i Mandre, a prvi korak prema tome bila je konačna stabilizacija vodnoga sustava Općine Kolan, što je nakon mnogo godina napokon i učinjeno. Danas ova Općina ima kvalitetnog isporučitelja vode, Komunalno društvo Pag, i konačno može krenuti u nove projekte.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući da je sve ovo dio velike priče o rješavanju pitanja vodoopskrbe i odvodnje naših otoka u čemu je nužan kontinuitet rada onih koji na lokalnoj razini prepoznaju potrebe svojih građana te svih onih na višim razinama koji imaju ovlast odlučivanja i odobravanja sredstava da se ovakvi veliki projekti i ostvare.

 

Izgradnjom dodatne vodospreme Kolan 2 kojoj će se  kapacitet utvrditi kroz analizu potreba i hidraulički proračun povećat će se sigurnost opskrbe u naselju Kolan i osigurati dovoljni kapacitet vode za potrebe postojećih i planiranih gospodarskih objekta  na prostoru Sveti Duh i Slatina.

Vrijednost projekta je 250.000,00 kn, a vrijednost ugovora o sufinanciranju za 2021.godinu: 62.500,00 kn od čega Hrvatske vode 50.000,00 kn, a Investitor 12.500,00 kn.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.