Otkrivena Spomen-ploča


“Ovu Spomen-ploču podigoše Srednja škola Biograd i Grad Biograd u znak sjećanja na poginule učenike ove škole koji su tijekom Domovinskog rata utkali svoje živote za dobrobit Lijepe naše!”

Napis je na spomen-ploči koja je otkrivena u dvorištu škole, a u nazočnosti ravnatelja i djelatnika škole, predstavnika grada Biograda te roditelja, rodbine i prijatelja poginulih učenika. Ovom prilikom u svom obraćanju nazočnima ravnatelj škole Ivica Kero kazao je: „Na današnji dan, u ozračju blagdana Svete Stošije i Dana grada, iskazujemo počast i obnavljamo sjećanje na učenike Srednje škole Biograd na Moru koji su svoje živote ugradili u slobodu Republike Hrvatske.
Ideju o podizanju spomenika prije više godina predložio mi je gospodin Mile Maretić koji je i sam bio ravnatelj ove škole. Ovdje prisutni gradonačelnik gospodin Ivan Knez i donedavni ravnatelj ove škole gospodin Božo Došen proveli su tu časnu ideju u djelo. Danas nismo ovdje kako bismo se divili ljepoti ovog moćnog kamena u kojem su uklesana imena naših učenika. On je samo simbol koji nas upućuje na nešto drugo. Misli nas koji smo danas ovdje prisutni, misli svih naših sadašnjih i budućih učenika, njihovih roditelja, kolega profesora, svih djelatnika i posjetitelja naše škole trebaju se zaustaviti na dijalektici života i smrti, smrti i života: netko ili nešto treba umrijeti da bi nastao novi život. Tisuće i tisuće života bile su cijena kojom je plaćena sloboda naših stoljetnih ognjišta. Nažalost, često to zaboravljamo i zdravo za gotovo uzimamo ono o čemu su generacije i generacije sanjale.
Kao odgojna ustanova želimo da sadašnjim i budućim generacijama ovo bude trajni podsjetnik i poticaj da cijene i vole svoju domovinu, a svojim marljivim učenjem i radom doprinesu njezinom napretku. Na kraju želim izraziti svoje divljenje i zahvalu roditeljima ovih 21 učenika i reći im kako mogu biti ponosni jer su za svoju domovinu dali najviše što su mogli-život svog djeteta, zaključio je ravnatelj Kero.
Okupljenima u krugu škole obratio se i biogradski gradonačelnik Ivan Knez: Osobita mi je čast kazao je danas biti ovdje s vama i pozdraviti sve koji su svojom nazočnošću na otvaranju ove spomen ploče iskazali poštovanje prema poginulim učenicima ove škole, koji su tijekom Domovinskog rata utkali svoje živote za dobrobit naše Domovine. Zahvalio bih se gosp. Boži Došenu i gosp. Mili Maretiću jer su oni uvelike zaslužni za podizanje ovog spomenika, kao i gospodinu Ivici Kero sadašnjem ravnatelju škole, a također i Marinku Katuši koji je izradio ovo spomen obilježje. Dakako posebno pozdravljam obitelji  poginulih koji su doživjele veliku tragediju, obitelj Adžić-Kapitanović, Barbaroša, Baričić, Batur, Brkljača, Dujić, Erstić, Ivanišević, Jeličić, Maksan, Mikulić, Morožin, Pešić, Rogić, Trtica,  Ugrinić, Zelantov i Zrilić.
Danas smo se okupili ovdje da bismo se podsjetili na hrabrost i jedinstvo koje nas je učinilo nepobjedivima i da bi odali počast poginulima koji su zaslužni za stvaranje naše Domovine, a to je najmanje što za njih možemo učiniti, kazao je gradonačelnik Knez.
Istaknuo je još kako ova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena, a toj borbi od zaborava zasigurno će pridonijeti i ova danas otkrivena Spomen-ploča.
Nakon otkivanja spomen ploče uz prigodnu molitvu ovo spomen obilježje posvetio je i blagoslovio  biogradski župnik don Marinko Kresić. J.F.Najnovije