Najava izleta u PP Vransko jezero – PD Belveder

Planinarski izlet, sa prijevozom u vlastitom aranžmanu, u Park prirode Vransko jezero, u organizaciji PD Belveder i SPV Zadar.

DATUM IZLETA: 4.10.2020., nedjelja
MJESTO I VRIJEME POLASKA: Biograd na Moru, LIDL parkiralište, D8 1a, 10.00 sati
VRIJEME PLANIRANO ZA POVRATAK: kraj izleta oko 17.30
IME I PREZIME GLAVNOG VODIČA: Marin Mitrović

INFO ZA PRIJAVE NA: spv.zadar@gmail.com

PRIJEVOZ: NIJE ORGANIZIRAN, u vlastitom aranžmanu

OPREMA: Standardna planinarska oprema, planinarska obuća, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće, minimalno 2 litre.

OBAVEZNI DOKUMENTI: VAŽEĆA planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica

OPIS PODRUČJA: Putujući Jadranskom magistralom po sjevernoj Dalmaciji, između dva poviješću bogata grada Zadra i Šibenika ukazat će vam se prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a sa druge, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju.

DINAMIČKI PLAN:

  • 10.00 okupljanje na parkiralištu LIDL-a u Biogradu na Moru,
  • 10.15 polazak prema Ornitološkom rezervatu PP Vransko jezero, vožnja traje 10-15 min
  • 10.30 obilazak drvene poučne staze „Ptice Vranskog jezera“ (30-40 min)
  • prebacivanje vozilima (vožnja traje 5 min) do Maškovića hana
  • 11.15 obilazak Maškovića hana, starog grada Vrana, izvora Pećina i vidikovca iznad izvora, pauza za marendu kod izvora 15-20 min
  • prebacivanje vozilima do parkinga na Kamenjaku, vožnja traje 15-20 min
  • 13.30 obilazak Poučne botaničke staze (3-4 sata) Mernjača – ponton Bašinka (odmor 15 min) – Orlja draga – vidikovac Kamenjak – Poučna staza vidikovac Kamenjak
  • 17.30 predviđeni završetak izleta

ZAHTJEVNOSTI IZLETA: K1 – T1

  • K1 – Lagano; manje od 5 sati hodanja, do 500 metara visinske razlike
  • T1 – ne zahtjevno; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

Prvi dio izleta je po uređenoj drvenoj stazi. Drugi dio (Maškovića han) na početku asfalt, zatim po markiranoj planinarskoj stazi oštro uzbrdo 15 min. Treći dio (vidikovac Kamenjak) po markiranoj pješačkoj stazi, planinarskog karaktera, najprije spuštanje do jezera, zatim lagani pa oštri uspon (60 min) po težem kamenitom terenu do vidikovca-

  

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:
– Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja (kod kuće) izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža od 37 C.
– Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za organizaciju prijevoza i/ili broj i smještaj sudionika po automobilima.
– Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta i možete ih vidjeti na webu HZJZ: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

KOTIZACIJA: 20 kn (djeca – mlađi od 18 godina u društvu roditelja, ne plaćaju kotizaciju) – uplatu dogovoriti sa vodičem – izletnici iz Zadra uplatu mogu izvršiti kod administrativne tajnice PD Paklenica Ane Majice (u prostoru udruge pon-uto-pet 09-13 sri-čet 16-20)
NAPOMENA: Prijava sa izlet smatra se završenom tek po uplati kotizacije. Kotizacija se u slučaju odustajanja izletnika od izleta ne vraća.

OSTALI TROŠKOVI: -ulaznice u PP Vransko jezero, odrasli 15, djeca 10 kuna – troškovi dijeljenog prijevoza (u dogovoru sa vozačem)

OSTALO: Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, sa markicom za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica.

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar, PD Belveder i PD Paklenica.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.