Francuski lokalni vijećnici pronašli bogatstvo: “Bili smo iznenađeni i zapanjeni”

Iznenađujuće otkriće tri teglice pune zlatnih poluga i novčića u zgradi označenoj za renoviranje ostavile su planinsku zajednicu na istoku Francuske u pozitivnom šoku.

Gradonačelnik Moreza, malog industrijskog grada na istoku zemlje, rekao je da je vrijednost otkrića veća od 650 tisuća eura.

Djelatnici gradske vijećnice najprije su na poleđini prašnjave police pronašli tri staklenke sa zlatnim polugama i kovanicama u vrijednosti od 500.000 eura, a zatim otvorili sef skriven iza kutija u ormaru i pronašli još zlatnika u vrijednosti od oko 150 tisuća eura, piše The Guardian.

Gradonačelnik Laurent Petit rekao je da je u trokatnici u središtu grada živjelo četvero braće i sestara bez djece. Kada je u svojim devedesetima prošle godine umro posljednji, rođak je ponudio objekt na prodaju gradskoj vijećnici za 130 tisuća eura. Morez je, kao i mnogi drugi gradovi u Francuskoj, pokušavao otkupiti i obnoviti stare zgrade kako bi privukao obitelji natrag u svoj sve prazniji centar.

“Kuća je bila prepuna predmeta i namještaja”, rekao je Petit. “Bilo je nekoliko generacija koje nisu ništa bacile, sve su zadržale i živjele su doista štedljivo. Dogovorio sam se da ćemo kupiti imovinu kakva je bila i postupno ćemo sami isprazniti sadržaj objekta.”

S obzirom na to da je Morez, koji se nalazi u blizini švicarske granice, nekad bio poznat po proizvodnji satova i naočala, službenici gradske uprave željeli su provjeriti postoji li među predmetima i neki od povijesnog interesa.

Starije osoblje, uključujući gradonačelnika, voditelja službi i voditelja lokalnog muzeja, sami su odlučili provjeriti postoje li takvi predmeti. Slijedili su pravila društvenog distanciranja, uzimajući po jedan kat, i pažljivo su razvrstavali kutije i otvarali ormare.

“Tri staklenke pune zlatnih poluga nalazile su se iza puno drugih predmeta na polici”, rekao je gradonačelnik. “Bili smo iznenađeni i zapanjeni. Nitko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge vidio sam samo na fotografijama i mislio sam da moraju biti ogromne. Ali to su bile male, težine 1 kg i veličine kutije cigareta”, dodao je.

Procijenjeno je da je pet zlatnih poluga i više od 1000 zlatnika vrijedno 500.000 eura.

Drugo otkriće uslijedilo je nedavno kad je iza kartonskih kutija pronađen sef u kojem su bilo još stotine zlatnika vrijednih do 150 tisuća eura. Kaže da je nemoguće procijeniti tko je iz obitelji koja je živjela tu stekao toliko bogatstvo.

Petit kaže kako je stariji rođak koji je prodao kuću vijećnici bio “stoičan” kad je čuo vijest o pronalasku blaga. “Bio je vrlo filozofičan – čuo je za obiteljsku zalihu zlata, ali je mislio da je poklonjena.”

Nalaz je malen u usporedbi s gradskim godišnjim proračunom od šest milijuna eura, ali potrošit će se na poseban javni projekt o kojem se tek treba odlučiti. “Ne mogu reći da nas je ovo otkriće pretvorilo u Las Vegas, ali izmamilo nam je osmijeh na lica”, rekao je Petit.

 

Izvor: Index

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Komentiraj

Najnovije