BIOGRADSKI POTENCIJALI Slijedi natječaj za 9 proizvodnih hala i 17 poslovnih ureda u Poduzetničkom inkubatoru

Unatoč pandemiji koronavirusa Grad Biograd na Moru je jedno veliko gradilište. Izvode se radovi na više velikih projekta. Između ostalih Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd u tzv. staroj školi, a pred otvaranjem su čak tri velika projekta: Turistički informativni centar (TIC), glavna »turistička recepcija grada« na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusnog kolodvora na Trgu hrvatskih velikana, zgrada Centra za socijalnu skrb iznad Kožine na Kosi-Torovima, te Poduzetnički inkubator na istočnom ulazu u Industrijsku zonu Biograd kod trafostanice, između rotora i Rojsa.
– U sklopu projekta »Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru« tijekom prikupljanja iskaza interesa potencijalnih korisnika za poslovne prostore, pokazan je interes za preko 70 posto proizvodnih hala i ureda. Važno je istaknuti kako će vrlo skoro biti objavljen i natječaj za najam poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura.

EU projekt vrijedan 38 milijuna kuna
Potencijalni korisnici Poduzetničkog inkubatora imaju na raspolaganju ukupno 9 hala za proizvodnju i 17 poslovnih ureda na tri etaže. U prizemlju se nalazi 9 poslovnih prostora namijenjenih proizvodnji veličine od 42 m2 do 211 m2, a na prvom i drugom katu uredski prostori veličine od 20 m2 do 155 m2.
– Poduzetnički inkubator je jedan od mehanizama pomoću kojeg će se pomagati poduzetnicima. Manji dio inkubatora će biti namijenjen za preradu voća i povrća, dok će većina prostora biti potpuno prazna i davat će se poduzetnicima po subvencioniranim cijenama na rok korištenja od 5 godina, objašnjava Čupić.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.979.211,52 HRK, od čega 19.945.669,41 HRK sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
– Poduzetnički inkubator je podrška i pomoć poduzetnicima da se osamostale, zato su troškovi najma minimalni. Naime, misija poduzetničkog inkubatora je stvaranje uspješnih poduzetnika koji će nakon napuštanja istoga nastaviti uspješno samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku sliku općine i povećati zaposlenost, kaže Čupić.
LAG Laura u suradnji sa Zadarskom županijom, Gradom Biogradom, LAG-om Bura iz Jasenica, LAG-om Mareta iz Silbe, LAG-om More 249 iz Vodica i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) po HACCP standardu u Poduzetničkom inkubatoru otvorit će pogon servisnih usluga za OPG-ove od podvelebitskog Starigrada pa sve do Šibenika u susjednoj županiji. Nositelj projekta je ustanova Agencija za lokalni razvoj SIDRAGA (osnivači grad Biograd, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman).

Pogon za preradu proizvoda OPG-a
– Riječ je o pogonu za preradu proizvoda OPG-a. Pogon je vrijedan oko 700.000 kuna i imat će pet linija, između ostalog liniju za sušenje i pakiranje voća i povrća te za proizvodnju marmelada, džemova i ajvara koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti. Svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, prodavati, navodi Čupić.
Cilj je opremiti multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća te omogućiti OPG-ovima da na zdravstveno ispravan način prerade voće i povrće.
– Linija za sušenje i pakiranje sušenog voća i povrća imat će i komornu sušaru za voće, povrće i ljekovito bilje namijenjenu za sušenje svih vrsta voća, povrća i ljekovitog bilja, ističe Čupić.
Odlikuje se, kaže on, jednoličnom raspodjelom zraka po presjeku sušare i zbog toga ravnomjernim sušenjem u svakom dijelu sušare, te malim utroškom energije, odnosno ekonomičnim sušenjem. U radnom prostoru sušare bit će smješteno 13 ladica ukupne površine 10 m2.
– Linija za preradu i pakiranje prerađenog voća i povrća u džemove, marmelade, ajvare imat će i kotao za džemove i ajvare volumena 130 litara, navodi Čupić.
Liniju je moguće nadograditi, kaže on, pasirkom kojom bi se postupak ubrzao. Pasirka je namijenjena odvajanju koštica od usplođa šljiva, marelica, bresaka i drugog koštičavog voća.

Prostor za rad i razvoj
– Ugradnjom sita s manjim promjerom otvora, moguće je pasiranje višanja, trešanja, kupina, malina, rajčice, šipka. Uz pasirku, moguće je dodati punionicu, čepilicu i etiketirku, objašnjava Čupić.
Posebna je linija za mendule-bademe koja će imati drobilicu za ljuske, separator, kalibrator i dr.
– Otvorit ćemo i liniju za energetske pločice i slično, najavljuje prvi čovjek LAG-a Laura i LAGUR-a Lostura.
Projekt Poduzetnički inkubator Biograd na Moru nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća.
– Ciljne skupine projekta su nova i postojeća poduzeća u kategoriji mikro, malog ili srednjeg poduzeća (MSP), obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), mladi, nezaposleni i ekonomski neaktivni radno sposobni stanovnici, inovatori, zadruge, udruge, obrazovni i IRI sektor, te jedinice lokalne samouprave, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda dodajući kako su specifični ciljevi projekta osigurati prostor za rad i razvoj poduzetničkih potpornih institucija od značenja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području aglomeracije Biograd i u konačnici osigurati kvalitetan i suvremenim poslovnim zahtjevima primjeren poslovni prostor za nove i postojeće poduzetnike.

Otvaranje novih radnih mjesta
Poduzetnički inkubator je mjesto na kojem će se rađati i stvarati novi poduzetnici. Osnivanje Poduzetničkog inkubatora, naime, ima za cilj olakšati poslovanje novim poduzetnicima i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta. Za to će imati na raspolaganju 36 mjeseci ili tri godine od ulaska u Poduzetnički inkubator, naglašava Knez.

Nositelj, projektni partneri, izvođač
Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a projektni partneri su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Radove izvodi SARAĐEN d.o.o. Stankovci – Dubrava kod Tisna, vodeće građevinske tvrtke na području Zadarske i Šibensko-kninske županije u vlasništvu Marka Sarađena. Nadzor je Institut IGH d.o.o. Zagreb.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.